PROCESUL IERTARII


Dr. Neil T. Anderson recomanda persoanelor care doresc să fie eliberate prin iertare, să se roage. O idee foarte bună ! Te invit să te rogi cu voce tare.

Rugăciune:
„Drag Tată ceresc, Îți mulțumesc pentru bogățiile bunătății, îngăduinței și îndelungii Tale răbdări față de mine, căci bunătatea Ta m-a adus la pocăință. Mărturisesc că nu am arătat aceeași bunătate și răbdare celor care m-au rănit și m-au jignit (Romani 2:4). În schimb, am păstrat mânia, amărăciunea și resentimentele față de ei. Te rog, adu-mi în minte pe toți oamenii pe care trebuie să-i iert, ca să pot face aceasta. În numele lui Isus mă rog. Amin.”[1]

===============
[1] Neil T. Anderson, „Pași spre libertatea în Hristos”, (Upper Room Fellowship Ministry, USA), p. 14


(1) Noi trebuie să inițiem iertarea. Nu trebuie să așteptăm ca infractorul să vină și să-și ceară iertare de la noi. Este posibil ca niciodată să nu se întâmple lucrul acesta. Hai să călcăm pe urmele lui Isus, care a iertat pe cei care L-au răstignit, fără a aștepta ca ei să-și ceară iertare. Doctorul Luca redă cuvintele Mântuitorului, în timp ce se afla pe cruce: „Tată, iartă-i; căci ei nu știu ce fac”[1].


Cere-I Duhului Sfânt să-ți descopere orice amintire dureroasă pe care poate ai uitat-o sau ai îngropat-o. 

(2) Întocmește o LISTA cu toate persoanele care te-au rănit și cu toate greșelile făcute față de tine. Stai liniștit înaintea Domnului, ascultă în duhul minții, finalizează lista. 

Să nu uităm că de la Adam și Eva până în prezent, toți oamenii s-au nedreptățit și s-au jignit unii pe alții. Nimeni nu este nevinovat. Pavel scrie : „Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu”[2]. Fiecare dintre noi am fost concepuți în păcat și predispuși spre păcat. Psalmistul strigă : „Iată că sunt născut în nelegiuire și în păcat m-a zămislit mama mea”[3]. Așa că, potrivit lui Anderson, „A ierta, înseamnă a fi de acord să trăiești cu consecințele păcatului altei persoane”[4]. De asemenea, să nu uităm că numai crucea face iertarea legală și dreaptă din punct de vedere moral. 

Poate că ești foarte supărat pe tine însuți. Nu uita : Dumnezeu deja te-a iertat. Așa că trebuie să te ierți și tu. 

Poate că ești supărat chiar pe Dumnezeu. Este posibil să fi ridicat pumnul spre cer, strigând în durere și disperare : „Dumnezeule, unde ești ? Nu vezi ce s-a întâmplat cu mine ?” Prin urmare, chiar dacă Dumnezeu nu a greșit cu nimic față de nimeni, totuși notează toate sentimentele negative îndreptate către Dumnezeu. Toate aceste emoții negative trebuie să fie predate la cruce, astfel încât să poți experimenta vindecare emoțională și să primești o pace completă de la Dumnezeu. 

Nu trebuie să așteptăm până când ne simțim gata să iertăm. Să ne amintim bine că iertarea este o alegere, nu un sentiment. Prin urmare, alege să ierți. Începe cu prima persoană de pe listă. Vizualizează că stai în genunchi la picioarele lui Isus. 

(3) Adu la Cruce, una câte una, fiecare persoană, fiecare rană, fiecare greșeală. 

(4) Fii sincer d.p.d.v. emoțional. Exprimă în mod liber și deschis față de Dumnezeu, mânia, durerea, rana, (chiar ura), față de fiecare persoană, fiecare rană și fiecare situație în parte. 

Este foarte important ca atunci când treceți prin procesul de iertare să faceți lucrul acesta din inimă. Să nu uităm că interpretarea Pildei robului nemilostiv este făcută chiar de Domnul  Isus. El a spus : „Tot așa vă va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său”[5]. Dacă facem lucrul acesta doar intelectual și nu lăsăm durerile emoționale să iasă la suprafață este aproape imposibil de a experimenta vindecare emoțională. Invită-L pe Isus la fața locului (chiar acolo unde ai fost rănit). Întreabă-L : „Isuse, unde ai fost atunci când s-a întâmplat acest lucru ?” Așteaptă liniștit și în tăcere. 

(5) Cere-I lui Isus să vindece acele răni, dureri și să restaureze acele memorii. Cere-I lui Isus să ierte această persoană pentru greșeala respectivă. Fă-o din toată inima. Potrivit cu Dr. Anderson, „Dacă iertarea nu cuprinde și conținutul emoțional al trecutului tău, va fi incompletă. Aceasta este marea deghizare a evanghelicilor. Creștinii simt durerea ofenselor interpersonale, dar nu o recunosc”[6]. Deci, trebuie să fim intenționali de a ierta din inimă. De cele mai multe ori, aspectul acesta necesită multă rugăciune, ca Dumnezeu să ne dea tăria emoțională să ne putem confrunta cu propriile dureri, dezamăgiri și mânia din trecut. 

(6) Renunță la dreptul de a recurge la reproșuri sau de a căuta răzbunare. Nici nu te mai gândi la această problemă. Nu mai sta agățat de această problemă. Iartă fiecare persoană în parte. Depune atât persoanele cât și situațiile la picioarele lui Isus. Roagă-te pentru compasiune, milă și înțelegere pentru fiecare persoană și situație în parte. 

(7) Înlocuiește mânia cu dragostea și mila lui Dumnezeu. 

(8) Binecuvântează persoanele respective chiar în punctele în care te-au rănit pe tine.

Cooperează cu Duhul Sfânt. El poate aduce la suprafață multe alte răni și amintiri dureroase pe care poate că demult le-ai îngropat. 

(9) Stai acolo înaintea Crucii până ce harul, mila și iertarea Domnului Isus copleșesc inima și mintea ta. 

(10) Trăiește, de acum încolo, liber de orice ofense. Nu acumula alte datorii. 

Când ai terminat cu toate persoanele de pe listă, roagă-te cu voce tare următoarea rugăciune:

Rugăciune:

„Doamne Isuse, aleg să nu mă agăț de resentimentele mele. Renunț la răzbunare și Te rog să-mi vindeci toate emoțiile rănite. Îți mulțumesc pentru că Tu m-ai eliberat din robia amărăciunii. Te rog acum să-i binecuvântezi pe cei care m-au rănit. În numele lui Isus mă rog. Amin.”

============
[1] Luca 23:34
[2] Romani 3:23
[3] Psalmul 51:5
[4] Neil T. Anderson, „Cel care sfărâmă lanțurile robiei”, (Upper Room Fellowship Ministry, Ann Arbor, MI, USA), p. 206
[5] Matei 18:35
[6] Ibid Anderson, p. 207


Citate despre Iertare:
Paradoxul iertării a inspirat multe citate. Iată mai jos câteva dintre acestea:

„Resentimentul este ca și cum ai lua otravă în speranța că cealaltă persoană va muri.” -Sf. Augustin


„A greși este uman; a ierta, este divin.” -Alexander Pope

„Nici o răzbunare nu este atât de completă ca și iertarea.” -Josh Billings (1818 - 1885)


„Amintiți-vă că o viață bine trăită este răzbunarea cea mai bună.” -Fred Luskin


„Iartă-ți întotdeauna dușmanii; nimic nu îi enervează mai mult decât aceasta.” -Oscar Wilde (1854 - 1900)


„Cei slabi nu pot ierta niciodată. Iertarea este atributul celor puternici.” -Mahatma Gandhi (1869 - 1948)


„Prostul nici nu iartă nici nu uita; naivul iertă și uită; înțeleptul iartă dar nu uită.” -Thomas Szasz
„Iertarea nu schimbă trecutul, dar lărgește orizontul pentru viitor.” -Paul Boese


„Nu poți schimba faptele din trecut, dar poți schimba semnificația trecutului.”
„Iertarea nu este o emoție, este o decizie.” -Randall Worley


„Iertarea este răspunsul la visul copilului despre un miracol prin care ceea ce a fost rupt s-a făcut din nou întreg, ceea ce a fost murdar s-a făcut din nou curat.” -Dag Hammarskjöld


„Într-adevăr nu contează dacă persoana care te-a rănit merită sau nu să fie iertată. Iertarea este un cadou pe ți-l faci ție însuți. Ai lucruri de făcut și dorești să mergi mai departe.” -RealLivePreacher.com


„Ura pe care o porți este ca un cărbune aprins în inima ta - mult mai dăunătoare pentru tine decât pentru cei care te-ai rănit.” -Lawana Blackwell

„Calitatea milei nu este simplă, este ca picătura de ploaie care cade blând din cer în locurile de jos. Este o dublă binecuvântare: O binecuvântare pentru cel care o dăruiește cât și pentru cel care o primește.” -William Shakespeare (1564 - 1616), „The Merchant of Venice”, Actul 4, Scena 1.


„Nu pocăința răufăcătorul este cea care creează atmosfera de iertare, ci iertarea din partea victimei care generează pocăință în răufăcător.”

IDENTITATEA Cunoaşterea Identităţii Spirituale a Credinciosului – Cheia spre Victorie

FRANGEREA I - DEFINITIA SI PROCESUL FRANGERII

Ucenicie Crestina Avansata (UCA)

O Privire de Ansamblu

Există un interes proaspăt în biserica de azi pentru lucrarea de ucenicie creştină. Multe biserici şi denominaţii religioase au început să realizeze că există o necesitate pentru formarea spirituală, de aceea unele biserici alocă buget financiar şi personal calificat în acest scop. Din moment ce-mi place Ucenicia Creştină, lucrul acesta este de-a dreptul muzică pentru urechile mele şi-mi face inima să bată mai rapid.

. . .​​

Vindecarea și Restaurarea lui PETRU - Partea II


Moto: „Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.” (Isaia 9:6)
 
Crăciun Fericit Tuturor! 

Istoria Nativității:

Sărbătoarea Nașterii Domnului Isus bate la ușă. În amintirea acestei sărbători importate în lumea creștină oamenii își decorează casele. Din toate ideile decorative îmi place Scena Nativității. Acest lucru în sine este modul nostru de a re-creea Istoria Crăciunului.

Vindecarea și Restaurarea lui PETRU - Part II

O scurtă recapitulare:

În ultimul număr am încercat să explicăm modul extraordinar în care Domnul Isus cel Înviat l-a vindecat și l-a restaurat pe Petru. Hristos a folosit tehnica de re-creare. Isus a reactivat cu atenție trei scene majore din viața lui Simon, acestea au fost:


(1) Re-crearea Pescuirii Minunate,

(2) Re-crearea experienței focului de cărbuni, și
(3) Reactualizarea Dialogului cu cele Trei Întrebări.
 

În acest articol doresc să parcurgem împreună fiecare dintre aceste experiențe post-Înviere.


1. Re-crearea Pescuirii Minunate:

 
. . .Cu dragoste în slujba lui Hristos,

 
Valy Vaduva 


Spiritual Mentor / Life Coach

P.S.: Vă mulțumim anticipat pentru suportul dvs. în rugăciune și finaciar.

„Cine primeşte învăţătura în Cuvânt, să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă” (Galateni 6:6). 

Pentru toți cei interesați în sesiuni speciale de creștere și maturizare spirituală personală sau consiliere creștină vă rugăm să ne contactați de urgență pentru a stabili împreună un plan de actiune specific nevoilor dvs.

Ucenicie Crestina Avansata (UCA)


„Veniţi după Mine, şi vă voi face pescari de oameni.”
-Isus Hristos (Matei 4:19)


Va Asteptam cu Bratele Deschise

Ti-e foame după Cuvântul lui Dumnezeu? Vezi că nu au crescut spiritual de multă vreme? Eşti gata să plăteşti preţul şi să-L laşi pe Duhul Sfânt să te modeleze tot mai mult şi mai mult în asemănarea lui Hristos? Vrei să calci pe urmele celor care au urmat pe Isus? Ai o dorinţă vie de a deveni tot ceea ce Dumnezeu intenţionează pentru tine? Eşti pasionat de a-L lăsa Hristos să facă o diferenţă în tine şi prin tine în jurul tău? Dacă răspunsul tău este "Da!" la una sau mai multe dintre aceste întrebări, eşti candidatul perfect, mathetes[1] perfect pentru Ucenicie Creştină Avansată (UCA) oferită de URFM.

Bine aţi venit la bord! Oricine ai fi, mă bucur să te am în această clasă şi parte din acest uimitor proces. O, ce oportunitate de a fi transformat! Îţi doresc un drum frumos, împreună cu alte persoane care, ca şi tine, sunt flămânde după Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu să binecuvânteze decizia ta!

Cu dragoste în Slujba Sa,
Valy Vaduva
​Mentor Spiritual / Life Coach
=====================​
[1] Mathetes cuvântul grecesc (tradus discipol) este găsit mai mult de 250 de ori în Noul Testament şi înseamnă ucenic, discipol sau elev.

Marea Trimitere – O Mare Provocare

Ucenicizare Radicală – care să conducă la maturitate

Gândind dincolo de ‚doar evanghelizare’ și ‚misiune’; gândind la ‚formare de ucenici’ și ‚transformare spirituală’; gândind la ‚multiplicare’ și ‚creștere și maturizare spirituală.’

...

Hudson Taylor (21 mai 1832 - 3 iunie 1905), faimosul misionar în China, a spus odată: „Marea trimitere nu este o opțiune pe care am putea-o doar lua în considerare, ci o poruncă pe care trebuie să o împlinim!” 

Concluzia mea finală este aceasta: Totul este despre Domnul Isus și Domnul Isus este în totalitate pentru ucenicizare. ...

Haideți să ne rugăm ca toți creștinii din lume să dorească să iasă din zona lor de confort și, fiind ucenicizați, la rândul lor, fiind bine pregătiți și bine echipați să facă și ei ucenici. Mă fascinează îndrăzneala și credincioșia lui Pavel de a transfera misiunea lui spirituală „fiului” său în credință, Timotei, înainte de martirizarea sa. „Şi ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii.” (2 Timotei 2:2).

Ne putem noi oare auto-îndreptățiți pentru a face mai puțin decât vedem așa de clar în exemplul apostolului Pavel? Analizați dvs. lucrul acesta!

Cu dragoste în slujba lui Hristos,

Valy Văduva
Mentor Spiritual / Life Coach

ELIBERAREA prin IERTARE

FRANGEREA III - INVATAREA DRAGOSTEI AGAPE

Firea Pamânteasca Împiedica Creasterea si Maturizarea Spirituala II

Problema identităţii credinciosului este tot la fel de importantă în viaţa unui creștin ca şi problema biruinţei. Identitatea credinciosului este deosebit de importantă datorită faptului că de-a lungul istoriei creştinii au înţeles că ei sunt pur şi simplu nişte ‘păcătoşi iertaţi’ care şi-au format imaginea personală în acelaşi fel ca şi lumea. Dar, trebuie să recunoaștem că imaginea personală a credinciosului trebuie bazată pe un fundament biblic foarte solid, dacă nu Satana va căuta să-l ispitească pe credincios la acest capitol așa de important în viața și umblarea lui cu Dumnezeu. 

Dorința și rugăciunea mea este ca fiecare copil al lui Dumnezeu să înțeleagă prin revelație spirituală CINE ESTE în Hristos. 

Dă-mi voie să te întreb: Încă mai ai nelămuriri în inimă cu privire la CINE EȘTI în Hristos? Dorești să înveți și să aprofundezi toate aspectele legate de Identitatea Credinciosului? Te sfătuiesc să te ÎNSCRII în cadrul lucrării de Ucenicie Creștină Avansată (UCA) oferită de Upper Room Fellowship Ministry (URFM) – pe Internet – ONLINE. Pentru detalii despre UCA vizionează:

MODULUL VI explorează aspectul identității spirituale. Este atât de multă confuzie în cadrul creștinismului cu privire la cea înseamnă a fi un copil al lui Dumnezeu. Suntem noi, creștinii, doar niște păcătoşi mântuiţi prin har? Sau suntem diferiți de oricine altcineva de pe această planetă? Sau, scriptural vorbind, după ce ne-am născut din nou, noi creştinii sunt alcătuim „un neam” special de oameni, după cum este scris: „Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam Sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată” (1 Petru 2:9). 

Vă încurajez să începeți procesul de înscriere. Dosarul virtual conține: (1) Cererea de Înscriere, (2) Promisiunea Ucenicului, (3) Angajament Financiar, (4) Eseu Personal, (5) Trei (3) Scrisori de Recomandare, ca să fiți gata pentru a vă alătura Familiei de UCA – Clasa 2016. Pentru a accesa formele de înscriere vă rog să mergi la: http://www.urfm.org/uca-forme-de-inscriere.html. 

Dacă vă grăbiți cu procesul de înscriere, vă veți putea alătura Familiei UCA în cadrul Modului VI. Acesta va începe cu un WEBINAR (live) – Conferință Virtuală, Sâmbătă (12 Martie 2016) la orele 11:00 AM (Michigan). 

Noi suntem gata să vă spunem „Bine ai Venit!” Numai fă-ne de cunoscut decizia voastră. 

Valy Vaduva

Mentor Spiritual / Life Coach

Firea Pamânteasca Împiedica Cresterea si Maturizarea Spirituala I

RUGACIUNEA de LEPADARE de SINE

(A Crestinului Firesc)

Doamne Tată,


Mulţumesc că m-ai eliberat din VIAŢA în Adam şi m-ai aşezat în Hristos.
Mărturisesc că am fost plin de mine însumi şi astfel un FALIMENT TOTAL. M-am frământat şi m-am străduit să trăiesc viaţa creştină bazat pe propriile mele resurse (la nivelul FIRII PĂMÂNTEŞTI).


Admit că am căutat (am încercat) să-mi împlinesc propriile NEVOI prin oameni, realizări, şi posesiuni.
Acum RENUNŢ la suficienţa-de-sine şi îmi PREDAU VIAŢA necondiţionat în mâinile Tale. Renunţ la TOATE DREPTURILE şi AŞTEPTĂRILE mele. Îţi dau permisiunea să mă TRANSFORMI în persoana care Tu vrei să fiu.

Cred în Cuvântul Tău care spune că am fost RĂSTIGNIT împreună cu Hristos, îngropat cu El, şi înviat cu El la o viaţă nouă. Am fost înălţat în locurile cereşti. Cred că sunt AŞEZAT, chiar acum, la dreapta Tatălui.
Aleg, ca un act al VOINŢEI mele, să PROCLAM (să declar) pe HRISTOS ca fiind VIAŢA a mea, PUTEREA mea, şi IDENTITATEA mea d.p.d.v. spiritual. Îţi mulţumesc că identificarea mea cu Hristos mă face în totul acceptabil în Faţa Ta. Toate nevoile mele sunt împlinite în Hristos şi de către Hristos.


Mă PREDAU în mod TOTAL Hristosului care LOCUIEŞTE în mine pentru ASCULTARE. Fă cu mine ceea ce Tu doreşti. Glorifică-Ţi pe FIUL Tău în şi prin VIAŢA mea.


În Numele lui Hristos care este noua mea IDENTITATE,


Semnătura:
_______________________________________ 

Data:
__________ 

Amin!

DECLARATIA CRESTINULUI FRÂNT


Declar că:

Am PREDAT toate DREPTURILE mele la picioarele Domnului Isus ca ROB de bună voie (Romani 1:1).
Am RENUNŢAT la orice CONTROL. Am DECIS să DAU tot CONTROLUL în mâna Domnului Isus (Matei 26:42, Evrei 10:7).
Nu mă mai bazez pe vechile TIPARE de GÂNDIRE, ci Îl CRED pe Domnul Isus – VIAŢA din interiorul meu (2 Corinteni 10:5).

ASCULT din DRAGOSTE (agape) – pentru că DORESC lucrul acesta, nu din OBLIGAŢII RELIGIOASE (1 Corinteni 13).
No PERFORMEZ pentru Dumnezeu, ci în MOD ACTIV Îl las pe Hristos Să-şi MANIFESTE VIAŢA Lui în mine şi prin mine (2 Corinteni 4:10-12).

. . .

Mă LAS să fiu ÎNVĂŢAT şi DISCIPLINAT (Psalmul 25:4-5, Evrei 12:7-8).

Psalmul 25:4-5 „Arată-mi, Doamne, căile Tale, şi învaţă-mă cărările Tale. Povăţuieşte-mă în adevărul Tău, şi învaţă-mă; căci Tu eşti Dumnezeul mântuirii mele, Tu eşti totdeauna nădejdea mea!”

Evrei 12:7-8 „Suferiţi pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl? Dar dacă Sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care toţi au parte, Sunteţi nişte feciori din curvie, iar nu fii.”

Nu mă SUPĂR când nu SUNT ÎNŢELES. Mă ROG să ÎNŢELEG mai mult decât să fiu ÎNȚELES.

Doresc să fiu FRÂNT din nou şi din nou...

În Numele Scump al lui Isus, 

(Semnătura):
___________________________

(Data):
______________

Amin!​

FRANGEREA II - CALATORIA LA CRUCE

We offer Advanced Discipleship Training & Life Coaching in Person & ONLINE

Doamne, învata -ne sa ne rugam!


Dragi prieteni,

Am deosebita bucurie și privilegiu în același timp să vă pun la dispoziție cartea...
Doamne, învaţă -ne să ne rugăm! Rugăciunea ca disciplină spirituală

Într -o zi, Isus Se ruga într -un loc anumit. Când a isprăvit rugăciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis: „Doamne, învaţă -ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.” (Luca 11:1) 

„Pentru orice creştin practicant, pentru orice copil al lui Dumnezeu, rugăciunea nu este opţională, ci obligatorie. De aceea, eu însumi mă rog ca rândurile aşternute pe aceste pagini să fie folosite de Duhul Sfânt atât ca o edificare mai bună în domeniul rugăciunii, cât şi ca un imbold pentru a ne ruga neîncetat. Nu încape îndoială că, pentru a avea parte de o viaţă duhovnicească îmbelşugată, este necesară practicarea disciplinelor spirituale – evident, nu într-un mod formal sau legalistic, ci sub imperiul harului şi sub călăuzirea Duhului Sfânt.” (Din Prefaţă)


Cu mult respect si apreciere!

Valy Vaduva

Mentor Spiritual / Life Coach


P.S.: Vă rog să ne contactați pentru a vă expedia un exemplar sau mai multe) a cărții alaturate. Donația pe care o sugerăm este de $8/buc. Sau $15 pentru 2 buc. Vă mulțumesc!.